What after high school?

Pozdrav svima i dobrodošli u novi post ❤️❤️❤️



Dosta pitanja mi je došlo šta poslije srednjem planiram upisati, da li sam sigurna u svoju odluku, kako da sami odlučimo da li je to nešto što želimo u životu. Te sam tim putem odlučila da podijelim ovdje sa vama svoje mišljenje. 
Kraj srednje škole je rećemo nešto gdje mi postajemo samostalni ljudi. Dosta se odlučuje da upiše fakultet u nekom drugom gradu, pa čak i državi. Dok neki jednostavno planiraju naći posao odmah nakon nje. I zaista je većini nebitno da li je to kod njih, u njihovom rodnom mjestu ili moraju dalje da odlaze.
Jedna jako razočaravajuća činjenica jeste da je više od polovine maturanata spremno da odlazi iz svoje rodne kuće, iz svog rodnog mjesta jer tu ne vide svoju perspektivu. I sama sam među njima. 
Vjerovatno je to jedna od najvećih odluka koju moramo donijeti sa svojih 18 godina. Ali ta odluka mora da bude što bolja. Jer živimo (barem većina nas) u svijetu u kojem moramo tada donijeti čime želimo da se bavimo čitav život. Usto, to mora da bude posao koji će nas ispunjavati, ali ujedno i koji će moći prehraniti tebe i tvoju buduću porodicu.


Ukoliko ne znate i dalje šta da upišete poslije srednje i kako da nastavite, nemojte se brinuti, niste jedini. Mnogo je maturanata koji to ne znaju. Ono što vam ja mogu predložiti jeste da pokušate sebe zamisliti na nekom poslu. Šta vam je zanimljivo, šta vam se dopada. U čemu se vi na neki način pronalazite. Ne mora to biti konkretno jedan posao. Napišite na jedan papir šta vas to ispunjava, koji poslovi. Kada to pročitate, otkrićete sami da ima neki posao za vas. Zatim gledajte šta je to što je traženo. Ne samo u mjestu gdje ste vi, gdje ćete studirati nego i ostala mjesta. 
To je nekoliko načina putem kojih možete saznati šta želite. Postoji i opcija da pauzirate godinu, ali vam to nikako ne preporučujem jer to je po vas gore. Odlažete sami sebi da uspijete u nečemu. A i ukoliko pauzirate, jako teško će vam biti da se ponovo pokrenete da krenete nešto novo. 
Ja znam da je to jako teška odluka, ali razgovarajte sa roditeljima, prijateljima, pa čak i svojim profesorima. Pitajte ih šta oni misle, šta misle koji bi vama poslovi odgovarali. To su iskreno načini koji mnogima pomognu i pomoću kojih odluče šta da upišu. Svakako, postoji i opcija da upišete neki fakultet, pa ukoliko se vi ne pronađete u njemu, možete zamjeniti sa nekim drugim.
Nadam se da sam pomogla barem nekima od vas i da ćete moći odabrati šta želite upisati.


I to bi bilo to od ovoga posta. Nadam se da vam se dopao. Da li ste već odlučili šta želite upisati? Ukoliko jeste, svakako mi pišite. Isto tako, ukoliko imate još neki način za lakši odabir, pišite mi. 
Vi mi svakako pišite šta želite da vidite na mom blogu! Da li želite da to budu više recepti, recenzije, outfitovi koje nisam dugo radila ili želite više neke postove u kojima ćemo obrađivati neku temu. Sve što vam padne na pamet, voljela bih da mi napišete. 
Takođe, pogledajte i prošli post, puno bi mi značilo Male as a makeup artist ❤️❤️❤️

FACEBOOK: Marija
FACEBOOK PAGE: Imagenes_tristes554
INSTAGRAM: marija_tomic49
INSTAGRAM:
 Imagenes_tristes554
E-MAIL FOR OFFER: marija_makitomic@hotmail.com

Коментари

  1. Super post draga! Vjerujem da će svim maturantima pomoći, a meni ostaje još dvije godine srednje škole pa ću onda vidjeti i odlučiti :)

    NOVI POST -> Peany

    ОдговориИзбриши
  2. U pravu si. Tužno je što mnogo mladih ljudi odlazi iz svog rodnog mesta ali i države u potrazi za što boljim ili ikakvim standardom. Ja moram napustiti svoj grad da bih se fakultetski školovala, jer nemam baš puno izbora tu gde jesam sada. Takođe sam na istoj muci, borim se da odlučim između onog šta želim i onog što mi može obezbediti lagodniji život. Mada bih bez razmišljanja upisala pravo, ili neku društvenu nauku, iako pohađam matematički smer gimnazije. :')
    Divan post!

    Welcome to my blog 💖

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prije svega hvala ti. Slažem se sa tobom, zaista jeste to tužno, ali naša država nam nije obezbjedila uslove da možemo ostati tu gdje jesmo sad. Želim ti puno sreće šta god da upišeš i samo naprijed ❤️❤️❤️

      Избриши
  3. Slažem se sa svim, jako je teško doneti takvu odluku.. I na samu pomisao da moram da biram nešto što ću najverovatnije raditi do kraja života zaboli me glava maltene... Pojma nemam šta ću, al imam još 2,5 god da odlučim.

    Milicaimp.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je sasvim normalno jer još uvijek smo mladi za takve odluke. Puno sreće ti želim ❤️❤️❤️

      Избриши
  4. Ove godine sam upisala srednju, tako da imam još dooosta vremena za razmišljanje, ali bih volela da za godinu - dve budem sigurna u odabir fakulteta jer ipak to nije odluka tipa šta ću sutra za ručak, valja se spremiti za taj fakultet. Trenutna ideja mi je španski, nemački ili političke nauke, ali kao što rekoh, ima vremena. Sve u svemu, odličan post, jako lepo i interesantno napisano. Puno sreće ti želim oko odluke i upisa ❤️

    Novi post: The girl named Ana ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je godinama bila jedna želja, a sada je druga, tako da samo polako. Mnogo mi je drago što imaš želju završiti neki jezik jer je to jako zanimljivo. I hvala ti mnogo ❤️❤️❤️

      Избриши
  5. Önemli giriş adreslerine buradan ulaşabilirsiniz.
    betturkey giriş
    betpark giriş
    13G

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Tattoos

2017 through my Instagram photos

Hello December; Zaful BAG