Amsterdam


Pozdrav svima i dobrodošli u novi post ❤️❤️❤️


Odlučila sam da malo promjenim tematiku i dodam neke nove teme na svoj blog. Ukoliko me pratite već neko vrijeme, možete primjetiti da sam spominjala neke slične teme. Ukoliko vas zanima šta je u pitanju, mogu da vam ovdje predstavim u nekoliko kratkih crta, ali svakako za ostatak, čitajte ostatak posta. Riječ je o predstavljanju pojedinih gradova u svijetu koji mi se dopadaju i djeluju interesantni. Takođe, tu ću djeliti neke pojedinosti gradova za koje ste vjerovatno čuli, a i o mjestima koje možete posjetiti. 


Amsterdam je najveći grad Holandije. Osnovan je krajem 12. veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel. Danas je najveći grad u državi i finansijski i kulturni centar.
Iako je glavni grad Nizozemske, sjedište vlade ne nalazi se u Amsterdamu već u Hagu. Oblik je definisan kružnim vodenim kanalima. U gradu se nalazi više poznatih muzeja. Između ostalih: Zemaljski (Rijks) muzej, muzej Van GogaRembrantov muzej i dr. 
Utjecaj stranaca, ponajviše iz Njemačke i skandinavskih zemalja doveo je do enormnog porasta stanovništva u 16. vijeku, uključujući i izgradnju sistema kanala u svrhu utvrđenja i odbrane grada, koji je kasnije postao poznat kao prsten kanala. Prstenasti sistem amsterdamskih kanala uvršten je na UNESCOv spisak svjetske baštine 2010. godine. Zbog brojnih kanala, Amsterdam ponekad nazivaju i Venecijom sjevera.




Gradski okruzi


Od 1. maja 2010. godine uvedena je nova podjela gradskih okruga u Amsterdamu, ranije 14, a danas samo sedam okruga. Svaki od okruga je dalje podijeljen na naselja. Do 2014. svaki od ovih okruga imao je svoja vlastita okružna vijeća i široki spektar mjesnih ovlasti i nadležnosti. Od 2014. godine na njihovom čelu su komisije okruga. Okruzi su: Okrug CentarOkrug ZapadOkrug Novi zapadOkrug JugOkrug IstokOkrug Sjever i Okrug Jugoistok.


Geografske karakteristike i stanovništvo


Vrijeme u Holandiji, pa tako i u Amsterdamu, varira po pravilu od blagog mraza tokom zime uz vrlo malo snijega do sunčanih dana tokom ljeta, kada su temperature između 20 i 30 °C. Proljeća i jeseni su blage, ali često mogu biti vrlo vlažne, kada ponekad mjesečno padne i preko 100 mm (100 l/m2) padavina.
Kao i cijela Holandija, Amsterdam se nalazi u srednjoevropskoj vremenskoj zoni. Pošto se grad nalazi na krajnjem zapadu ove vremenske zone, sunce se nalazi tačno na jugu (podne) tek oko 12:40h, odnosno oko 13:40h tokom ljetnog računanja vremena. Ovo, zajedno sa relativno sjevernom položaju grada, pokazuje se na relativno kasnom zalasku sunca. Sredinom ljeta sve do 23 sata vani se može relativno dobro vidjeti. Mnoge prodavnice otvaraju tek oko 10:00h ujutro, a barovi i kafići su otvoreni najčešće do 2:00h poslije ponoći.
Više od 170 različitih nacionalnosti živi u Amsterdamu. Staro jezgro grada, jedno je od najvećih u Evropi, izgrađeno je u 17. veku. Stanovništvo Amsterdama predstavlja složen etnički i religijski mozaik. Pre Drugog svetskog rata 10% stanovništva Amsterdama su činili Jevreji.


Arhitektura

Pošto u istoriji Amstedama kanali predstavljaju jedan od osnovnih puteva za transport roba i ljudi, stoga je bilo uobičajeno da se porez na zgrade mjeri po širini zgrade koju zauzima duž kanala. Vremenom kao posljedica tog poreza, kuće u Amsterdamu su građene tako da su lica zgrada vrlo uska, ali su relativno duge i visoke, kako bi obezbijedile dovoljno životnog prostora i skladišta za robe. Međutim ovaj način gradnje nije bio pogodan za zgrade sa širim stepeništima, jer su stepeništa bila uglavnom preuska za kabaste stvari i namještaj. Predmeti, koje bi inače bilo vrlo teško unijeti preko stepeništa, obično su se u kuću unosili kroz prozore. Da bi se ova operacija olakšala, na zabatima mnogih istorijskih objekata postoje isturene grede, na kojima se mogao instalirati čekrk. Osim toga, mnoge fasade zgrada su blago nagnute prema naprijed, ali ne greškom nego arhitektonskim planom, što se naziva op vlucht
S druge strane, ranije su kuće u Amsterdamu bile građene na drvenim stubovima, ali su se oni tokom mnogih vijekova polahko raspali. Zbog toga, historijski centar Amsterdama ostavlja donekle kriv ili iskrivljen dojam. Amsterdam stoji na oko pet miliona drvenih stubova, koji su morali biti postavljeni zbog vlažnog, pjeskovitog tla ispod grada. Danas, zbog dužeg vijeka trajanja i jednostavnijeg načina gradnje, koriste se betonski stubovi zabodeni još dublje u tlo. Glavna željeznička stanica naprimjer stoji na oko 8.600 stubova, a Kraljevska palača na 13.659 stubova. Veći dio ovih drvenih stubova dopremljeni su iz šuma sa njemačkog Schwarzwalda ili sjeverne Bavarske (Frankenwald), pomoću splavova niz rijeku. 



Kultura

Otvaranjem dva velika plesna podija za homoseksualce, 1955. De Schakel na trgu Leidseplein i 1958. De Odeon Kring (DOK) kao i kasnijom liberalizacijom i politikom prema ovoj grupi u sklopu seksualne revolucije sredinom 1960tih, Amsterdam je posao gej prijestolnica Evrope. Oba plesna podija (koja su u međuvremenu zatvorena) bila su ovoj grupi zanimljivija od homoseksualnog seksa u toaletima ili cruisinga (potraga za homoseksualnim partnerima). Međutim, i danas ovi podiji predstavljaju veliku atrakciju za turiste. Od 1996. postoji "Amsterdamska gej parada", parada na kanalima, koja se svake godine održava prve subote u augustu na kanalu Prinsengracht i Amstelu. Amsterdamska gej parada je 2008. godine proglašena za najbolju gej paradu u Evropi
Amsterdam spada među najvažnije metropole u pogledu grafita. Iako je njujorški pokret pisanja po zidu uglavnom povezan sa hip-hop scenom, amsterdamske umjetnike grafita, za razliku od njujorških, u početku su vezivali za punk pokret koji je tada igrao mnogo važniju ulogu. Amsterdamski sprejeri utjecali su stilom od početka 1980tih na mnoge umjetnike grafita u cijelom svijetu.



Sport

U Amsterdamu se nalazi međunarodno poznati nogometni klub AFC Ajax, rekorder Holandije po broju osvojenih naslova šampiona, a nekoliko puta je osvajao i evropske titule. Ajax igra svoje domaće utakmice na stadionu Amsterdam Arena, koji prima više od 50.000 gledalaca.
Amsterdam je bio mjesto održavanja Ljetnih olimpijskih igara 1928. godine.



Mjesta za posjetiti

Grad svake godine beleži izuzetnu turističku posećenost. Pored Rajks muzeja, muzeja Vinsenta van Goga i Rembranta i kuće Ane Frank, velikom prihodu od turizma Amsterdam treba prvenstveno da zahvali legalizovanoj prostituciji i četvrti crvenih fenjera (De Valen), legalizovanom konzumiranju lakih droga i postojanju više stotina tzv. kofi šopova u kojima se mogu kupiti najrazličitije vrste kanabisa, kao i izuzetno bogatim sadržajima namenjenim LGBT zajednici, među kojima je i Amsterdamska gej parada – turistički najposećenija manifestacija koja se održava na teritoriji Holandije.



/*tekst, kao i fotografije su preuzete sa interneta, radi pisanja posta, ali i boljeg dočaravanja tematike

I to bi bilo to od ovoga posta. Nadam se da vam se dopao. Ako imate još neku temu o kojoj bih trebala više pisati, svakako mi pišite. Željela bih da više komuniciramo.
Vi mi svakako pišite šta želite da vidite na mom blogu! Da li želite da to budu više recepti, recenzije, outfitovi koje nisam dugo radila ili želite više neke postove u kojima ćemo obrađivati neku temu. Sve što vam padne na pamet, voljela bih da mi napišete. 
Takođe, pogledajte i prošli post, puno bi mi značilo Manzara - online trgovina  ❤️❤️❤️

FACEBOOK: Marija
FACEBOOK PAGE: Imagenes_tristes554
INSTAGRAM: marija_tomic49
E-MAIL FOR OFFER: marija_makitomic@hotmail.com

Коментари

  1. It looks like such a beautiful place. I would love to visit one day! Amsterdam is certainly on my travel bucket list.
    the creation of beauty is art.

    ОдговориИзбриши
  2. Amsterdam se nalazi na mojoj listi gradova koje želim posjetiti. Osobno mi se najviše dopada arhitektura, a čula sam da su i ljudi jako pristupačni i ljubazni. :)

    Savršen nered

    ОдговориИзбриши
  3. Amsterdam looks so beautiful! thank you for sharing!

    ОдговориИзбриши
  4. Amsterdam mi djeluje kao prelijep i neobičan grad i defitivno bih ga nekad, u budućnosti posjetila. Arhitektura mi je veoma interesantna, a kada su mjesta u pitanju, posebno me privlače Muzej Van Goga i Kuća Ane Frank. Sviđa mi se što si uvela ovu rubriku i obavezno piši postove na ovu temu. ❤️

    ОдговориИзбриши
  5. Amsterdam mi je jako zanimljiv grad i volela bih jednog dana da ga posetim. Arhitektura je neverovatna i divna i upravo zato se nalazi na mojoj listi mesta koja želim da posetim. Takođe sam sigurna da može dobro da se zabavi u njemu i da se stvore lepe uspomene.

    Dopada mi se ova nova tema na blogu mnogo. Pre sam i ja pisala takve postove, ali sam prestala pa mi je drago što sada mogu da ih čitam ovde kod tebe. :)

    The Fashion Spell | YouTube | Insta

    ОдговориИзбриши
  6. Amsterdam izgleda veoma lepo. Super su nam docarala i upoznala nas sa njim.

    ОдговориИзбриши
  7. Hi dear, I just found your blog. You're amazing. Follow for follow? I already follow you. <3

    ОдговориИзбриши
  8. Amsterdam mi je uvijek bio predivan grad i baš bih ga voljela posjetiti! Očaravaju me prirodne ljepote i arhitektura istog! Baš super post! xoxo

    xoxo

    LIVING LIKE V

    ОдговориИзбриши
  9. Predivan Amsterdam! Oduvek sam zelela da ga posetim ❤️

    ОдговориИзбриши
  10. Amsterdam.. predivan grad. Želja mi je posjetiti ga i vjerujem da jednog dana i hocu:)

    https://sosihappylife.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  11. Im happy that I discovered this page, Ill bookmark it, Extremely beneficial web page, Maintain going
    Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you RCG Online Store

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Tattoos

2017 through my Instagram photos

Hello December; Zaful BAG